Vana Andrese Kiriku Oreliehitaja Visiit Quebeci, Casavant Frères Ltée

Jooniste vaatlemine

Projekti joonis

Naha ja puutöö

Tänu avaldamine

Teisipäeval 26. septembril 2014 aastal väisas Toronto Vana Andrese koguduse viieliikmeline delgatsioon (õpetaja Kalle Kadakas, organistid Marta Kivik ja Ene Salumäe ning kaameramees Alex Kink koos Illar Tennoga) oma kiriku Ltd. Casavant Frèresi poolt 1915 aastal ehitatud orel, Opus 618, Quebecis, St-Hyacinthe linnakeses asuvat sünnipaika.

Reisiseltskonnaga ühinesid Montrealis ka õpetaja Tuuli Raamat ja Mark Altosaar. Ltd. Casavant Frères vice – president Simon Couture tervitas matkalisi ning tutvustas vabrikut, kus külalistel oli võimalus “linnulennul” osa saada oreliehitamisest. Vice -president presenteeris külalistele ka Vana Andrese kiriku oreliehituse esialgse projekti jooniste koopiaid ning orginaallepingut aastast 1915. Kuna selle aasta 25. oktoobril eesti kogudus lahkub Vana Andrese kirikust, oli delegatsiooni eesmärgiks filmida Ltd. Casavant Frères orelivabrikut kirikut ja orelit meenutama jääva dokumentaalfilmi tarvis.

On huvitav tõik, et õpetaja Karl Raudsepp, hilisem piiskop Raudsepp, oli Vana Andrese koguduse ja mõnede teiste Teise maailmasõja järgsete Kanada pagulas – eesti koguduste asutajaks. Visiit sai teoks tänu Kanada oreli ajaloo – ja restaureerimisasjatundja Karl J. Raudsepa korraldusele.

EestiElu artikkel – Kalle Kadakas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *